niedziela, 6 kwietnia 2014

Z jajkiem w tle

       Mam nadzieję, że troszeczkę odpoczęliście od moich frywolitkowych jajek. Czas wolny dzielę między pracą, domem, działką i  frywolitką.W tak zwanym międzyczasie na chwileczkę powróciłam do decoupagu i przyozdobiłam nim trzy malutkie jajeczka. Będą ozdobą kwiatów.

       Wywiozłam jajeczka na działkę by złapały kilka cieplutkich promieni słonecznych, a one rozgościły się wśród krokusów.


   
        Skoro w tytule posta pojawiło się jajko to pozwólcie, że dorzucę przepis na pyszną zapiekankę brokułowo - jajeczną. Przepis znaleziony w necie. Niestety nie pamiętam źródłowej strony.


Składniki:
500 g filetu z piersi kurczaka
500 g brokułu
300 g ryżu
5 jajek
200 g sera żółtego
380 g śmietany 18%
olej do smażenia
 papryka słodka ,papryka ostra, pieprz , sól , pieprz ziołowy

Zioła do sosu:
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka tymianku
1 łyżeczka bazylii

Wykonanie:
- Ryż gotuję według przepisu na opakowaniu
- Brokuł dzielę na mniejsze kawałki i blanszuję – Na osolony wrzątek wrzucam brokuły na około 3 minuty. Odcedzam. 
 --  Pierś z kurczaka kroję w niezbyt dużą kostkę i podsmażam na rozgrzanym oleju,  gdy się podsmaży doprawiam solą , pieprzem , papryka ostrą , papryką słodką i pieprzem ziołowym , mieszam i podsmażam jeszcze około 5 minut
 Ser żółty ścieram na tarce o średnich oczkach

Przygotowanie 
Do miski wlewam jajka, śmietanę i roztrzepuję rózgą aż się połączą. Następnie dodaję zioła , sól i mieszam. Na koniec do sosu dodaję starty ser żółty i wszystko razem dokładnie mieszam

Składniki zapiekanki układam warstwowo w naczyniu żaroodpornym
 Na dno naczynia daję połowę ryżu , na ryż połowę piersi z kurczaka , na pierś połowę brokułu i polewam 1/3 sosu.
Teraz znowu układam pozostały ryż , na ryż pozostałą pierś z kurczaka i brokuł ( brokuł można ułożyć różyczkami do góry żeby po upieczeniu zapiekanka ładnie się prezentowała w naczyniu ) i górę polewam pozostałym sosem.

Tak przygotowaną zapiekankę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na środkową półkę i zapiekam około 30 minut - grzanie góra – dół bez termoobiegu.
 SMACZNEGO
Pozdrawiam cieplutko i dziękuję za odwiedziny i pozostawione komentarze. 
Zapraszam ponownie.

8 komentarzy:

  1. Nie pojawił się komentarz, więc się powtórzę ;)
    Pięknie, pięknie, pięknie. Nawet nie próbuję wskazać najładniejszego jajeczka, bo wszystkie mi się podobają :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jajeczka urocze, ale ta zapiekanka to będzie mistrzostwo świata , już mi ślinka cieknie dzięki za super przepis. !!! Pozdrawiam i życzę udanego tygodnia

    OdpowiedzUsuń
  3. piękne jajeczka , przepis już zapisany bo wygląda apetycznie pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. się zaśliniłam........oglądając jajeczka też

    OdpowiedzUsuń
  5. Małgosiu jajeczka ją śliczne, ja tam nigdy nie mam dość Twoich frywolitkowych jajek :) a zapiekanka wygląda smakowicie, zaraz pokażę przepis mężowi to może się pokusi i zrobi nam to smaczne danie :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Twoje frywolitki są tak piękne, że kto by miał dość ich oglądania hm :) ale te jajeczka są równie urocze jak i te krokusy :) A zapiekanka wygląda smacznie :) Może kiedyś się skuszę :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Frywolitki i jajeczka decu są tak piękne, że nie można zmęczyć się nimi :-)

    OdpowiedzUsuń