piątek, 20 stycznia 2012

Mufinki

      Ze wszystkich słodyczy najbardziej lubię domowe wypieki. Mufinki zajmują szczególne miejsce. Jest z nimi sporo pracy, ale najszybciej znikają. Piekłam je z rożnymi dodatkami: czekoladą, czarynymi porzeczkami, orzechami, jabłkami, ale prym wiodą te z czarnymi jagodami. Niezależnie czy to lato, czy zima, a jagody są mrożone. Od koleżanki dostałam przepis na mufinki z białym serem i brzoskiwiniami.       
      Dziś dzień wolny od pracy, więc pora wypróbować nowy przepis. Smakują moim chłopakom. To już dobrze. Przepis wart zachowania. Podzielę się też nim w wami.

Mufinki z białym serem
Przepis na 24 muffinki
Składniki mokre:
2 jaja
100 ml oleju
200 ml mleka

Składniki suche:
300 g mąki
150 g cukru (200 g cukru, gdy wolicie bardziej słodkie)
1 łyżeczka proszku do pieczenia (czubata)
1/4 łyżeczki soli

Nadzienie:
300 g sera białego
1 jajko
2 łyżeczki cukru waniliowego
2 łyżeczki cukru
(jajko i cukier dodać do sera i wymieszać)
puszka brzoskwiń
Wymieszać suche, wymieszać mokre, potem dodać mokre do suchych, wymieszać energicznie (ja zrobiłam to robotem), ale nie za długo.
Nalewać do dołków po łyżce ciasta, potem nakładać po łyżeczce sera i po kawałku brzoskwini . Na to wszystko znów po łyżce ciasta, by było max. 3/4 ciasta w dołku. Piec 20-30 minut w temp. ok. 190-200 stopni.

Smacznego
Tak się prezentowały 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz