czwartek, 27 lutego 2014

Tłusty czwartek z sercem

       Zapewne zastanawiacie się skąd taki tytuł dzisiejszego posta. Powiecie pączek ma być z różą, a nie z sercem. Już się Wam tłumaczę. Jak powszechnie wiadomo w tłusty czwartek wszyscy Polacy objadają się pączkami zapewne za wyjątkiem tych co wolą mięsko i owoce. Ja należę do łasuchów.
       Po powrocie z pracy zakasałam rękawy i w godzinę miałam cały stos cieplutkich pachnących pączków. Niestety mają one jedną wadę - znikają w błyskawicznym tempie.


Oto przepis na malusie pączusie:

        Pączki z serka homogenizowanego
1 serek homogenizowany waniliowy 150g
3 jajka
1,5 szkl. mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i smażyć w głębokim tłuszczu. posypać cukrem pudrem.
                              SMACZNEGO

       Serce to moja najnowsza frywolitkowa robótka. Od znajomej dostałam austryjacki kordonek Scherzer Hakel nr 20 i postanowiłam go przetestować. Nitka jest bardzo miła w dotyku, mocna i dobrze się z niej supła. W porównaniu do Aidy Anhora jest mniej śliska i bardziej matowa. Brak jej połysku. Rozmiar 20 a jakby lekko cieńsza od Aidy. Podsumowując kordonek jest fajny, ale to nie to samo co Anhor.


       Wzorek na Pragnienie serca jest autorstwa Susan K. Fuller i jest dostępny bezpłatnie na stronie  Georgia Seitz 
Pozdrawiam cieplutko i dziękuję za odwiedziny i pozostawione komentarze. 
Zapraszam ponownie.
 

13 komentarzy:

  1. Pączusie pycha, ja robię podobne z twarożkiem. Serducho cudne !

    OdpowiedzUsuń
  2. Pączki wyglądają smakowicie, ale ja już dziś nie zdążę przetestować, ale co się odwlecze....
    A serduszko piękne, już od jakiegoś czasu się przymierzam, żeby spróbować, a to przegłądam sklepy żeby może igły zakupić, albo czułenko. Kusisz, kusisz. Pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Super przepis na szybkie pączki .Często wykorzystuję do zrobienia czegoś dobrego na szybko , jak dziecię nawiedzi jakiś drugi mały głód .Ponieważ przyszłam na paczki za zapachem ,zapraszam na moje prawdziwe :).
    Jaja obejrzałam i z zachwytu zaniemówiłam . Perfekcja . Perfekcyjnie pomalowane i polakierowane (zwrocilam uwagę , bo mi coś nie kryje ) ,a koronka fiu! fiu!

    OdpowiedzUsuń
  4. pączki smakowite, z serka jeszcze nie robiłam, a koronkę to podziwiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Śliczne serduszko, a pączusie wyglądają smakowicie, mniam mniam :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Pączusie pychotka, ale fakt znikają w tempie ekspresowym. A serducho jest cudne. Frywolitka..... hm co raz bardziej mnie ekscytuje ta technika, aczkolwiek jest zupełnie obca !!! Ale w końcu wszystko jest dla ludzi.
    Pozdrawiam wiosennie.

    OdpowiedzUsuń
  7. Dziękuję za przepis, a serce piękne :)
    Pozdrawiam
    Vika

    OdpowiedzUsuń
  8. Piękny odcień ma to serce :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Te serkowe pączki pamiętam z lekcji ZPT w podstawówce - piekłyśmy je raz. Pamiętam też, że smakowały wyśmienicie więc nie dziwię się, że Twoje znikają w trymiga.
    Serduszko bardzo serduszkowe i śliczne :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Głodna się zrobiłam wzięłam... mmmm ^_^

    OdpowiedzUsuń